niedziela, 6 lutego 2011

Ciasto Panettone z maszyny do chleba

Kolejne ciasto upieczone w automacie. Tym razem "coś" ala babka Panettone.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 4 kubki (marki) mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • pół kubka rodzynek
  • pół kubka mieszanki owoców (takich jak do keksa)
  • 50g cukru 
Program jak do pieczenia normalnego chleba, stopień wypieczenia: jasna skórka.

Efekt:

sobota, 5 lutego 2011

Chleb z mieszanki i na zakwasie

W ramach eksperymentu:

  • mieszanka do chleba razowego
  • kilka łyżek zakwasu
Postępowanie, takie jak z mieszanką, ale zamiast drożdży dodanych było kilka łyżek zakwasu. Został uruchomiony program normalny w maszynie. Po sygnale dźwiękowym (oznajmującym że można dorzucić np. ziarna) został przerwany. Po około 12 godzinach został on ponownie od początku uruchomiony.

Efekt jak na zdjęciach:

Chleb nie był, tak "wielki"  gdy do mieszanki były dodawane drożdże. W smaku znacznie lepszy.. (Zresztą nie zdążyłem zrobić zdjęcia całego bochenka. Szybko został nadjedzony ...

Podejście to przypomina, trochę metodę 1-stopniową przygotowania zaczynu. Na pewno nie jest pracochłonna, a efekt znakomity.

piątek, 4 lutego 2011

Zaczyn

Nadeszła pora wykorzystać zakwas. Co prawda jest jeszcze młody, ale z drugiej strony minęły już przepisowe 3 dni. Jutro się okaże czy ma moc.

Zaczyn:

  • 4 - 5 łyżek zakwasu
  • 45g wody (letniej)
  • 75g mąki pszennej
Po wymieszaniu wygląda jak na zdjęciu poniżej.



Jutro pieczenie chleba. (Tym razem nie w maszynie)

czwartek, 3 lutego 2011

Zakwas kolejny dzień

Dziś ponownie zakwas został dokarmiony 100g mąki i wody.

Poniżej widać jak zakwas wyglądał tuż przed dokarmieniem. Wyraźnie widać jego aktywność.

środa, 2 lutego 2011

Zakwas - dzień drugi wieczór

Minęła właśnie doba od kiedy zaczął robić się zakwas. Przyszła pora na "karmienie".
Dokarmiamy 100g mąki i tyle samo wody. Mieszamy i czekamy

Kolejny chleb z mieszanki - Sonnenblumen-kernbrot

W trakcie oczekiwania, na nowy zakwas, zrobiłem kolejny chleb z gotowej mieszanki. Tym razem wybór padł na chleb pszenny z ziarnem słonecznika.
Mieszanka

Skład

Efekt
Zmieniła się szata graficzna, opakowań, ale dalej to jest jedna z moich ulubionych gotowych mieszanek.


Zakwas - dzień drugi poranek

Dziś książkowo, mniej więcej po 12h zakwas został "obudzony" tzn. przemieszany.

wtorek, 1 lutego 2011

Zakwas - dzień pierwszy

Już ponad 3 lat minęły od kiedy przygotowałem swój pierwszy zakwas do pieczenia chleba. Niestety, o zakwas trzeba dbać, a jak się nie dba to ......
Tak więc nadeszła pora na przygotowanie kolejnego zakwasu. W internecie, można znaleźć sporo porad, jak przygotować zakwas. Do niektórych z nich linki zamieściłem w poprzednim poście.

W skrócie potrzebujemy:
Składniki

  • 100g mąki żytniej
  • tyle samo wody
  • naczynie
A teraz krok po kroku:

  1. Odmierzamy mąkę
  2. Dodajemy wodę
  3. Mieszamy
  4. Przekładamy do naczynia
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni)


Krok 5
krok 2
Krok 4

Krok 1
krok 3


No i teraz dajemy jakieś 10 - 12 godzin spokoju.