sobota, 29 stycznia 2011

Domieszki do mąki

W trakcie wizyty w "Czarcim młynie", mogłem usłyszeć co, możemy znaleźć w mące...
Na poparcie swojej opowieści, w młynie jest przyczepiona oferta jednaj z firm.
Chwila z googlem i mamy znalezioną firmę ".... Biuro konsultacyjno promocyjne"
Przeglądając ofertę, można znaleźć potwierdzenie paru sformułowań które, padły w programie "Wiem co jem"
Dzięki dodatkom piekarz może uzyskać przy produkcji chleba:


► większa wodochłonność do 80 %,

► objętość wyrobu zwiększona o ok. 20%,

► jasny miękisz,

► cienka, przyciemniona i chrupiąca skórka,

► chleb zachowuje świeżość przez 3 – 4 dni,

► miękisz nie jest gliniasty ani się nie kruszy,

► wzmocniona praca glutenu.

Hmm, ciekawe, jak sobie mogli poradzić kiedyś piekarze bez tych dodatków. :-)

piątek, 28 stycznia 2011

Czarci młyn

Sezon, narciarski w pełni. Ferie już niedługo.
Polecam wszystkim odwiedzającym Świeradów Zdrój lub Szklarską Porębę odwiedzić “Czarci Młyn”.

Młyn jest już nieczynny. Można go zwiedzać, młynarz, z przyjemnością oprowadza po młynie nawet pojedyńcze osoby. Młyn początkowo był młynem wodnym, z wewnętrznym kołem. Z czasem został przerobiony, obecnie posiada napęd elektryczny.
Po, zwiedzeniu młyna, wysłuchaniu opowieści o mące, (o domieszkach do mąki jakie stosują nieuczciwi piekarze, młynarze) można skosztować chleba ze starego pieca.

wtorek, 11 stycznia 2011

Dlaczego warto samemu piec cheb

Witam, po długiej przerwie.

Aktualnie na TVN Style można obejżeć progam z cyklu "wiem co jem" poświęcony chlebowi.


Niestety, powoli dochodzimy do stanu w którym samemu trzeba, wszystko zrobić, aby było to zdrowe, tanie, smaczne itd.