piątek, 2 grudnia 2011

Chleb na zakwasie z automatu

Chleb całkowicie przygotowany w automacie. Bez drożdży. Nowa maszyna ma możliwość ustawienia czasów poszczególnych faz. Maksymalny czas poszczególnych faz rośnięcia to 2h. Trochę się bałem czy to wystarczy. Ale jak widać, efekt całkiem zadowalający.

Składniki:

  • 300 ml letniej wody
  • 200g zakwasu
  • 270g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Składniki zostały umieszczone w mieszadle w kolejności jak wyżej, program własny.

Efekt

DSC_0366

3 komentarze:

Amazonka pisze...

Próbowałaś już robić ciasto proszkowe w maszynie?
Wg instrukcji można je zrobić, mam nawet specjalny program, ale nie wiem, jak zmodyfikować zwykły przepis.

Paralot pisze...

Pierwszy chleb zakalec:( z własnej winy gdzieś przeczytałem
że jeśli zakwas jest młody to warto dodać trochę drożdży, no i chlebek szybko wyrósł i równie szybko opadł.
Drugi robiłem zbyt późno i pieczenie załączyłem rano- ten był niski, ale nawet dobry.
Trzeci wszystko ok tylko trochę się jeszcze spóźniłem z pieczeniem i lekko opadł ale jest wyśmienity.

Anna Wr pisze...

kupiłam maszynke TESCO zainspirowana Twoimi wypiekami... niestety nie mam w pudełku instrukcji obsługi!!!nie mam pojęcia jak to działa... Bardzo prosze o pomoc!!! to mój mail aniarafal100@wp.pl jeśli ktoś byłby uprzejmy przesłać mi skany instrukcji obsługi....będę wdzięczna...