wtorek, 1 lutego 2011

Zakwas - dzień pierwszy

Już ponad 3 lat minęły od kiedy przygotowałem swój pierwszy zakwas do pieczenia chleba. Niestety, o zakwas trzeba dbać, a jak się nie dba to ......
Tak więc nadeszła pora na przygotowanie kolejnego zakwasu. W internecie, można znaleźć sporo porad, jak przygotować zakwas. Do niektórych z nich linki zamieściłem w poprzednim poście.

W skrócie potrzebujemy:
Składniki

  • 100g mąki żytniej
  • tyle samo wody
  • naczynie
A teraz krok po kroku:

  1. Odmierzamy mąkę
  2. Dodajemy wodę
  3. Mieszamy
  4. Przekładamy do naczynia
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni)


Krok 5
krok 2
Krok 4

Krok 1
krok 3


No i teraz dajemy jakieś 10 - 12 godzin spokoju.

Brak komentarzy: