sobota, 5 lutego 2011

Chleb z mieszanki i na zakwasie

W ramach eksperymentu:

  • mieszanka do chleba razowego
  • kilka łyżek zakwasu
Postępowanie, takie jak z mieszanką, ale zamiast drożdży dodanych było kilka łyżek zakwasu. Został uruchomiony program normalny w maszynie. Po sygnale dźwiękowym (oznajmującym że można dorzucić np. ziarna) został przerwany. Po około 12 godzinach został on ponownie od początku uruchomiony.

Efekt jak na zdjęciach:

Chleb nie był, tak "wielki"  gdy do mieszanki były dodawane drożdże. W smaku znacznie lepszy.. (Zresztą nie zdążyłem zrobić zdjęcia całego bochenka. Szybko został nadjedzony ...

Podejście to przypomina, trochę metodę 1-stopniową przygotowania zaczynu. Na pewno nie jest pracochłonna, a efekt znakomity.

Brak komentarzy: