sobota, 29 stycznia 2011

Domieszki do mąki

W trakcie wizyty w "Czarcim młynie", mogłem usłyszeć co, możemy znaleźć w mące...
Na poparcie swojej opowieści, w młynie jest przyczepiona oferta jednaj z firm.
Chwila z googlem i mamy znalezioną firmę ".... Biuro konsultacyjno promocyjne"
Przeglądając ofertę, można znaleźć potwierdzenie paru sformułowań które, padły w programie "Wiem co jem"
Dzięki dodatkom piekarz może uzyskać przy produkcji chleba:


► większa wodochłonność do 80 %,

► objętość wyrobu zwiększona o ok. 20%,

► jasny miękisz,

► cienka, przyciemniona i chrupiąca skórka,

► chleb zachowuje świeżość przez 3 – 4 dni,

► miękisz nie jest gliniasty ani się nie kruszy,

► wzmocniona praca glutenu.

Hmm, ciekawe, jak sobie mogli poradzić kiedyś piekarze bez tych dodatków. :-)

Brak komentarzy: