piątek, 12 marca 2010

LANDGUT – chleb wieloziarnisty z LIDL

Gotowe mieszanki (mąki) do wypieku chleba, to najszybszy sposób na upieczenie chleba. Wystarczy tylko , odmierzyć odpowiednią ilość wody, mieszanki, dodać drożdży.

Czasem nie trzeba dodawać drożdży. I tak jest w przypadku mieszanek oferowanych przez LIDL. Sklep oferuje klika rodzajów mieszanek. Drobna podpowiedź: można je znaleźć tuż obok pieczywa, a nie tak jak w większości innych sklepów przy mąkach.

 

Poniżej widać skład:

447

Niestety czysta pojawiają się tam: drożdże w proszku, polepszacz mąki, substancja spulchniająca.

449

Tak wygląda mieszanka. Wyraźnie widać “ziarenka”.

Efekt finalny:

485

493

Mimo, tego składu, w subiektywnym pojedynku mieszanek “polskie młyny” kontra LANDGUT z LIDL wygrywa LANDGUT.

czwartek, 11 marca 2010

Stan mojego automatu

Czas upływa, wpisy na blogu pojawiają się coraz rzadziej. Jednak pieczenie chleba nadal trwa. Poniżej kilka aktualnych zdjęć mojej maszyny. Tak jak wspominałem wcześniej, jest to tani automat kupiony w promocji w jednym z hipermarketów. Był tani, ale jeszcze działa, mimo iż okres gwarancji już dawno z nim. Na zdjęciach widać jego przebieg -- pożółkły plastik.

440 457

443

Swoją drogą ciekaw jestem jak wyglądają maszyny bardziej markowe. Niektórzy producenci produkują je od razu “kremowe”. Wtedy przebarwienia związane z temperaturą są mniej widoczne.