niedziela, 24 lutego 2008

Weekend pod hasłem pieczenie chleba...

No i niechcący wyszło iż w ten weekend upiekłem sporo chleba...
A dokładnie :

W sumie 5 chlebów w 2 dni.
Przy okazji wyszła pewna wada, ups... właściwość mojej maszyny do pieczenia... tuż po upieczeniu jednego chleba, należy spory czas odczekać zanim uruchomi się ją ponownie (aż ostygnie....)

Chleb tostowy v2

Już kilka razy piekłem chleb tostowy wg tego przepisu, a w ten weekend postanowiełm poekperymentować. Jako źródło inspiracji do eksperymentów posłużyły mi przepisy na chleb tostowy znelzione w instrukcjach do automatów.

Składniki:

  • 285 ml letniej wody
  • 2,5        ł-ki    oliwy z oliwek               
  • 1        ł-czka    soli
  • 450g  mąki pszennej
  • 50g - 60 g masła
  • 1 ł-czka    miodu
  • 1 ł-czka    suszonych drożdży

    Program: zwykły (chleb mały 750 g -> ławiej wykajać kromki pod kształt tostownicy)

  • Efekt:
    IMGP5538
    IMGP5535

    Chleb z tymiankiem

    Po upieczeniu chleba z pieprzem, doszedłem do wniosku iż warto by go upiec w wersji "mniej pikantnej", tzn bez pieprzu. Ponieważ na pakowaniu mąki której ostanio użwam do pieczenia był przepis na chleb z tymiankiem (mąka wiejska z kłoskiem), postanowiłem połączyć oba przepisy. Oto co wyszło...

    Składniki:

  • 150 ml wody
  • 300g maślanki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 200g mąki pszennej (typ 480 np. szymanowska)
  • 200g mąki żytniej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdzy instant
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki tymianku 

    Program: zwykły

    Efekt:
    IMGP5575
    IMGP5580 
    Najlepszym dowodem na to iż chleb ten jest "przepyszny" niech będzie fakt iż dziś upiekłem 2 takie chleby.

  • Chleb domowy z papryką

    Kolejny chleb z gotowej mieszakni jaki upiekłem i wyszedł (wyrósł, nie opadł i był dobry w smaku).

    Chleb zrobiony z gotowej mieszanki (Polskie młyny. Chleb domowy z Papryką). Wg przepisu na opakowaniu. Wbrew pozorom - z papryką, nie jest on pikantny..

    Mieszanka:

    Efekt:
    IMGP5549

    Z składu podanego na opakowaniu wynika, iż mieszanka zwiera suchy zakwas, tym niemniej do upieczenia chleba należy dodać drożdży... ( a więc nie jest to chleb na zakwasie..)

    Kuzyni mojego automatu do pieczenia chleba

    Przeglądając internet, natrafiłem na sporą ilość automatów do piczenia chleba, podobnych do mojego. Mój automat, został zakupiony w TESCO za dość niewielką kwotę 90 zł.  Nie jest to stała cena.  Cena wacha się w granicy od 60 zł, do 150 zł. Ostatnio widziałem go za 120 zł.

    Podobne urządzenia to:

    "Prawopodobnie" to te same, lub bardzo zbliżone urządzenia, różniące się jedynie opakowaniem, nazwą, no i ceną... A już się obawiałem że mam totalnie bezfirmową maszynę...

    Dowody poniżej :

    automatalaskaBM2006 

    first_fa5150 Betty Crocker BCF1690 clatronic_bba2605_n 

    Sunbeam_5891

    wtorek, 19 lutego 2008

    Czasy cykli i kolejność operacji w automacie do pieczenia chleba

    Tropiąc maszyny podobne do mojej (o wynikach tropienia w następnych postach) na trafiłem na maszynę firmy Optimum CH-9000, a w niej dokładne rozpisanie ile trawają poszczególne fazy pieczenia chleba w automanie w zależności od programu:

    czasy_i_cykle_pieczenia

    Mimoi iż, posiadam  inny model model maszyny (inny producent), czasy i programy są dość zbliżone. Swoją drogą przeglądając instrukcje do innych automatów (sporo ich można znaleść tutaj, nigdzie poza tą nie na trafiłem na tak szczegółowy opis. (Plus dla importera, bo chyba on odpowada za instrukcje...).

    Z perspektywy używania maszyny od jakiegoś już czasu, w chwili obecnej najbardziej mi brakuje w niej, możliwości wpływania na czasy poszczególnych cykli... Przydałby się program np. 13 "Custom" w którym za pomocą pliku xml można by definiować... (ups...to nie ten edytor..) .... hmm a może, to te moje podświadome ciągoty do programowania....

    środa, 13 lutego 2008

    Koszt chleba z automatu. Mini analiza

    Część znajomych zadaje mi pytanie, jak wygląda robienie chleba w automacie od strony kosztów. Czy się opłaca ?

    Odpowiedź oczywiście może być tylko jedna... Opłaca się ... ten smak jest bezcenny..

    Ale...

    Jeśli to policzyć to

    Wariant A) dla leniwych:

    • 0,5 torebki gotowej mieszanki = 0,5 * 4,5 zł = 2,25 zł
    • 1 op drożdży instant = 1,3

    Suma: 3,55 zł

    Wariant B) dla oszczędnych leniwych:

    • 0,5 torebki gotowej mieszanki = 0,5 * 4,5 zł = 2,25 zł
    • 0,25 op drożdży świeżych = 0,25 * 0,6 zł =  0,15 zł

    Suma: 2,40 zł

    Wariant C) "normalny"

    Przeciętny chleb (bez dodatkowych składników) np. pszenny lekko razowy

    • oliwa 1,33 łyżki   = 0,005 * 20 zł =0,1 zł
    • sól = 2 łyżeczki ~ 0,01
    • 300g mąka pszenna 0,3 * 2,7 zł =0,81 zł
    • 300g mąka razowa 0,3*  2,9 zł = 0,87 zł
    • cukier - 1 łyżeczka 0,003 *3,22 ~~ 0,01
    • 1 op drożdży = 1,3 zł

    Suma: 3,1 zł

    Wariant D) "dla zaawansowanych". Jest to chleb upieczone na zakwasie.. Czyli wariant "C" bez drożdży = 1,8 zł

    Powyższe rachunki nie uwzględniają kosztów energii i amarotyzacji sprzętu... :-)

    niedziela, 10 lutego 2008

    Chleb dla miłośników placków ziemniaczanych

    Składniki w tym chlebie są na pierwszy rzut oka, lekko mówiąc "dziwne". Chleb jest jednak dość smaczny

    Składniki:

    • 200 ml   letniej wody       
    • 50 ml soku jabłkowego
    • 50 ml mleka
    • 550 - 600 g mąki pszennej *)
    • 1 duże jajko
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru
    • 20 g masła
    • 2 duże ziemniaki starte na drobnej tartce
    • 1               opak.    suszonych drożdży       

    *) Ciasto było dość płynne. Nie uformowała się typowa "kulka" jak w innych chlebach. Ilość mąki lekko zwiększyłęm. Chlebek lekko zapadł się, więc nie wyszedł ideał. Przepis będę modyfikował w miarę następnych wypieków

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5511

    sobota, 9 lutego 2008

    Chleb pszenny

    Chleb od którego warto zacząć swoją przygode z pieczeniem. Dość prosty, wymaga jednynie mąki pszennej. Wychodzi stale...

    Składniki:

    • 1,50        miarka    letniej wody       
    • 1,33        łyżka    oliwy z oliwek       
    • 2,00        ł-czka    soli       
    • 4,25        miarka    mąki pszennej       
    • 1,50        łyżka    cukru       
    • 1               opak.    suszonych drożdży       

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5504

    Na zdjęciu widać ślad po mieszedle

    środa, 6 lutego 2008

    Chleb twarogowy

    Poniżej pierwszy chleb wybrany przez ankietę

    Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 - 260g twarogu (najlepiej tłustego, mielonego - są dostępne specjalne twarogi do wypieków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 op. drożdży
  • (*) 0,5 miarki  rodzynek
  •  

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5482 IMGP5488

    Chleb był pieczony bez dodatku rodzynek, jednak one bardzo dobrze by do niego pasowały.

    wtorek, 5 lutego 2008

    Chleb pomarańczowy

    Składniki:

  • 130 ml wody
  • 70 ml wody
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 40g masła
  • 1 duże jajko
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 op. drożdży
  • otarta skórka z cytryny
  • otarta skórka z pomarańczy

     

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5471

    Chleb wbrew pozorom nie jest słodką bułką... polecam.