czwartek, 24 stycznia 2008

Jaki chleb upiec ?

Ostanio dość rzadko przybywają nowe wpisy na moim blogu. Powód: Ostanio przeważnie robię chleb bananowy, lub lekko razowy, ewentualnie ze słonecznikiem.

Aby ułatwić sobie zadanie jaki chleb upiec w najbliższym czasie, dodałem ankiete.

Głosujcie !!!

Hm.. może ten: italian bread

środa, 23 stycznia 2008

Chleb z pieprzem

A teraz coś naprawdę pikantnego. Jedny chleb który nie zniknął w ciągu kilku dni po upieczeniu (Jedynie ja jestem w stanie go jeść, reszta rodziny sie poddała. )

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 300g maślanki
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 200g mąki żytniej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 op. drożdży
  • 25g kolorowego pieprzu (dodać po sygnale)

     

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5465   

    Można by spróbować upiec go w wersji bez pieprzu. Sam chleb jest bardzo dobry w smaku, w sam raz na "codzienny kanapkowy chleb"

  • Chleb z ziarnem słonecznika na zakwasie

    Jakiś czas temu upiekłem chleb z ziarnem słonecznika z "mieszanki". Teraz postanowiłem samemu przygotować taki chleb i no przy okazji, trochę wykorzystać Pana Zakwasa.

    Składniki:

  • 1,5        miarki    wody
  • 2,5        ł-ki    oliwy z oliwek               
  • 2        ł-czka    soli
  • 2         miarki mąki żytniej
  • 2,5     miarki mąki pszennej
  • 0,5        ł-czka    pieprzu
  • 1,5        ł-czka   cukru      
  • 1 miarka słonecznika
  • 4,5 ł -ki zakwasu
  • 1 op suszonych drożdży

  • Program: zwykły

  • Efekt:

  • IMGP5450

    Przepis, nie jest to typowy chleb na zakwasie. (dodajemy drożdży, nie robimy zakwaszonego ciasta), ale w samku bardzo dobry.

    Pan Zakwas ma już prawie 3 tygodnie

    W tym czasie stał się już pewnoprawnym domownikiem. Najbardziej upodobał sobie spędzędzanie wolnego czasu w słoiku na kaloryferze. W między czasie mósiał trochę poprawcować. Brał udział w wypieku paru chlebków, czasem w roli głównej, czasem drugoplanowej (pierwszą odgrywały wtedy drożdże).

    Teraz już troszke mniej regularnie jest dokarmiany (raz na kilka dni). Czasem mąką żytnią, czasem żytnią razową. No i najważniejsze... obecnie Pan Zakwas czałkiem przyjemnie pachnie.. (winno - owocowo..)

    sobota, 12 stycznia 2008

    Jak zacząć robić chleb w automacie

    A teraz coś dla tych którzy zachęceni tym blogiem, chcieliby sami spróbować zrobić chleb.

    Po 1. potrzbny będzie automat. Można go kupić w którymś ze sklepów internetowych, na aukcji (na allegro jest oddzielna kategoria "Autormaty do chleba"), lub tak jak ja najtańszy model w jednym z super marketów.

    Po 2. potrzebne będą składniki:

    • mąka
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy (suszone zioła , pieprz ziołowy, ewentualnie gotowe przyprawy, np. do pizzy)
    • drożdże instant lub drożdże świerze (te wychodzą bardziej ekonomicznie: tańsze opakowanie średnio o połowę i starcza na 4 chleby)
    • sól, cukier

    Najważniejszym składnikiem jest mąka. O mące dużo by pisać, w każdym bądź razie na początek trzeba się zaopatrzeć w mąke pszenną i żynią typu chlebowego tj Typ 720 - 850.

    I w zasadzie tyle. Na początek proponuje zacząć od czegoś prostego. Chleba pszennego lub pszennego lekko razowego.

    Powodzenia !

    poniedziałek, 7 stycznia 2008

    No to, teraz się zacznie... Przyszła książka...

    Dziś przyszła książka "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile . Miała przyjść przed świętami, ale zawirowania z przelewem, potem renament w sklepie i przerwa do 4.stycznia (już wiecie gdzie kupowałem ?).

    83-7073-438-3

    Pierwsze przekartkowanie książki i ... chyba było warto. Na początku ogólnie o maszynie, o produktach (To już wiem, albo już zamieściłem to na tym blogu, albo zaraz to zrobie) potem mnustwo przepisów. No i na deser trochę przepisów na coś do chleba.

    Teraz zastanawiam się czy nie zamówić innych książek z tej serii np. :

    83-7073-437-5

    Chleb bananowy

    Chleb super pyszny. Znikł w domu w ciągu dwóch wieczorów.

    Składniki:

    • 250 ml mleka
    • 450g mąki przennej (ale nie chlebowej typu około 500)
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 60g roztopionego masła
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 zmiażdżony banan
    • 1 op. suszonych drożdży
    • około pół kubka rodzynków (rodzynki wcześniej namoczone, dodane po sygnale dźwiękowym)

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5434 IMGP5438

    Uwaga: Stopień wypieczenia raczej średni. (Ja piekłem na maksymalnie wypieczony i trochę wyszedł za mocno wypieczony.)

    Co potrafią drożdże

    W trakcie oczekiwanie, na zadomowienie się Pana Zakwasa, dalej robię chleb korzystając z drożdży.

    Przeglądając serwis Science of Cooking natrafiłem na eksperyment pokazujący jak można przy pomocy drożdży napompować balon. Postanowiłem razem z moim synem powtórzyć ten eksperyment.

    Do butelki po "kubusiu" wlaliśmy kubek ciepłej wody, rozpuściliśmy w nim 2 łyżki curku i dodaliśmy pół paczki świeżych drożdży.

    Odczekaliśmy trochę i nałożyliśmy balon:

    IMGP5423 

    Po pewnym czasie około godzinie balon zaczoł się napełniać:

    IMGP5425

    Po następnej godzinie balon wyglądał tak:

    IMGP5428

    Potem już przerwaliśmy eksperyment. Tomek był trochę zawiedziony że nie było wielkiego "BUM".

    Polecam zabawę w kuchni z dziećmi.

    niedziela, 6 stycznia 2008

    Chleb pszenno-żytni na piwie

    Polecam wszytkim ten chleb. Osoby sceptynie nastawione do używania Piwa w kuchni, mogą spać spokojnie, w upieczony chleb smakuje jak chleb, a nie jak piwo. Pozatym samo przyżadzanie tego chleba jest dość przyjemmne (coś trzeba przecież zrobić z resztką piwa z butelki.... )

    Składniki:

    • 2,5        miarka    mąki pszennej       
    • 1,25      miarka    mąki żytniej       
    • 0,6        miarka    letniej wody           
    • 1,25      miarka    piwa (najlepiej piwa pszennego)       
    • 1            łyżka        miodu       
    • 0,5        łyżka        soli       
    • 1            łyżeczka  pieprzu ziołowego
    • 2            dag            świeżych drożdży

    Program: zwykły

    Przygotowanie:

    • Zrobić rozczyn z drożdży (wymieszać drożdże z miodem, dodać łyżkę mąki, odstawić)
    • Odczekać 15 min.
    • Wyspać do foremki pozostałe składniki (zaczynając do Piwa, wody itd..)
    • Dodać rozczyn
    • Uruchomić maszynę

    Efekt:

    IMGP5410

    A tak wygląda po przekorojeniu:

    IMGP5412

    O chlebie w ujęciu naukowym

    Dokształcając się w robieniu zakwasu natrafiłem na stronę Science of Cooking. Jednej z działów tej strony poświęcony jest właśnie "pieczywu". Można tam znaleść informacje o zkwasie,  zakwasie na winogronach, przepisy, eksperymenty.

    Pozostałem działy są poświęcone między innymi mięsu, cukierkom.

    Gorąco polecam: http://www.exploratorium.edu/cooking/index.html

    Jeżeli ktoś zna polską stronę, o podobnym charakterze, prośba o kontakt

    Chleb z San Francisco

    Podczas zbierania informacji na temat zakwasu, natrafiłem na powszechną opinię że stary zakwas to absolutny skarb. Wielu piekarzy posiada klilkultnie, a nawet kilkusetletnie zakwasy.

    Tej jesieni, byłem w San Francisco. Odwiedzając portowe wybrzeże, mogłem przyglądać się pracy jednej z tamtejszych piekarni. Piekarnia ta chwaliła się że w każdym jej chlebie jest odrobina przeszło 120 letniej (o ile dobrze pamiętam) historii. Wtedy traktowałem to jako atrakcję turystyczną.

    IMGP1600

    Piekarnia z przeszklonymi ścianami, w której piekarze ucinając sobie pogawędki z przechodniami przygotowują pieczywo.

    IMGP1599

    Teraz stało się dla mnie jasne, że mieli oni skarb, stary zakwas (czy go rzeczywiście mieli czy to był czysty marketing, to inna bajka, ale pieczywo samkowało dość dobrze)

    Tak więc postanowiłem upiec chleb z San Francisco. Panowi Zakwasowi od dziś przybył kolega nazwijmy go Starter SF. (więcj szczegółów o nim wkrótce.....)

    Coś w tym chlebie  San Francisco jednak mósi być, jedna z bakterii czynnie uczestniczących w zakwasie nosi nazwę Lactobacillus sanfranciscensis

    sobota, 5 stycznia 2008

    Pan Zakwas

    Do tej pory piekłem chleb na drożdżach. Pora spróbować upiec chleb na zakwasie. Piotrek twierdzi ze to dopiero jest chleb....

    A więc szybkie sprawdzenie w sieci jak robi się zakwas:

    Zaczołem w czwartek wg przepisu z blogu Aleksandry, użyłem mąki żytniej razowej (Zaczołem kombinować że na kawałkach zarenek będzie więcej "dzikich drożdży" i lepiej mój zakwas będzie sie rozwijał.

    Niestety. Sobota rano i Panu Z. zaczeły rosnąć włosy (Pojawiła się pleśń).

    Robimy restart :-)

    Zaczołem w sobotnie przedpołudnie. Mąka żytnia "chlebowa". Proporcje 100g na 100. 

    IMGP5406

    Sobota lekkie bąbelki mieszamy....

    Sobota noc Pan Z. zaczyna rosnąć. (Obym nie zapeszył). Prawie podwoił swoją obiętość. W niedziele rano zostanie dokarmiony

    środa, 2 stycznia 2008

    Chleb tostowy

    Mój syn uwielbia tosty. Postanowiłem więc przygotować chleb tostowy.

    Składniki:

  • 1        szklanka(250 ml)    letniego mleka       
  • 100 g        rozpuszczonego masła      
  • 1        jajko (rozbite)
  • 1        ł-czka    soli       
  • 500g         mąki pszennej       
  • 1        ł-czka   cukru      
  • 25g    świeżych drożdży
  •  

    Program: zwykły

    Przygotowanie:

    • Rozpuścić masło
    • Zrobić rozczyn z drożdży (łyżeczka cukru, drożdże, łyżeczka mleka, mąki)
    • Odczekać 15 min.
    • Wsypać do foremki składniki
    • Dodać rozczyn
    • Uruchomić maszyne

    Efekt:

    IMGP5395

    Trochę smaczniejszy niż tostowy ze sklepu,  a co najważniejsze bez polepszaczy, środków antypleśniowych no i nie jest pasteryzowany (informacje o tym co jest w pieczywie tostowym za http://www.osesek.pl/kasze-ziarna-pestki-orzechy/pieczywo.html

    Chleb żytni

    Składniki:

    • 1,3        miarka    letniej wody       
    • 5,2        łyżka    oliwy z oliwek       
    • 1,6        ł-czka    soli       
    • 3        miarka    mąki pszennej       
    • 1        miarka    mąki żytniej      
    • 1,3        łyżka    mąki kukurydzianej       
    • 3,2        łyżka    cukru       
    • 0,25     opak.    świeżych drożdży
    • 3,2        łyżka    przyprawy do pizzy       

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5374

    Chleb domowy z ziarnami słonecznika

    Chleb zrobiony z gotowej mieszanki (Polskie młyny. Chleb domowy z ziarnami słonecznika). Wg przepisu na opakowaniu.

    Mieszanka:

    A oto efekt:

    IMGP5345

    Chleb pszenny lekko razowy

    Jeden z pierwszych moich chlebów.

    Składniki:

    • 1,50        miarka    letniej wody       
    • 1,33        łyżka    oliwy z oliwek       
    • 2,00        ł-czka    soli       
    • 3,5        miarka    mąki pszennej       
    • 0,5        miarka    mąki pszennej razowej      
    • 1,50        łyżka    cukru       
    • 1               opak.    suszonych drożdży       

    Program: zwykły

    Efekt:

    IMGP5263-1