niedziela, 24 lutego 2008

Chleb z tymiankiem

Po upieczeniu chleba z pieprzem, doszedłem do wniosku iż warto by go upiec w wersji "mniej pikantnej", tzn bez pieprzu. Ponieważ na pakowaniu mąki której ostanio użwam do pieczenia był przepis na chleb z tymiankiem (mąka wiejska z kłoskiem), postanowiłem połączyć oba przepisy. Oto co wyszło...

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 300g maślanki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 200g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 200g mąki pszennej (typ 480 np. szymanowska)
  • 200g mąki żytniej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdzy instant
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki tymianku 

    Program: zwykły

    Efekt:
    IMGP5575
    IMGP5580 
    Najlepszym dowodem na to iż chleb ten jest "przepyszny" niech będzie fakt iż dziś upiekłem 2 takie chleby.

  • Brak komentarzy: