środa, 2 stycznia 2008

Chleb tostowy

Mój syn uwielbia tosty. Postanowiłem więc przygotować chleb tostowy.

Składniki:

  • 1        szklanka(250 ml)    letniego mleka       
  • 100 g        rozpuszczonego masła      
  • 1        jajko (rozbite)
  • 1        ł-czka    soli       
  • 500g         mąki pszennej       
  • 1        ł-czka   cukru      
  • 25g    świeżych drożdży
  •  

    Program: zwykły

    Przygotowanie:

    • Rozpuścić masło
    • Zrobić rozczyn z drożdży (łyżeczka cukru, drożdże, łyżeczka mleka, mąki)
    • Odczekać 15 min.
    • Wsypać do foremki składniki
    • Dodać rozczyn
    • Uruchomić maszyne

    Efekt:

    IMGP5395

    Trochę smaczniejszy niż tostowy ze sklepu,  a co najważniejsze bez polepszaczy, środków antypleśniowych no i nie jest pasteryzowany (informacje o tym co jest w pieczywie tostowym za http://www.osesek.pl/kasze-ziarna-pestki-orzechy/pieczywo.html

    Brak komentarzy: