niedziela, 6 stycznia 2008

Chleb pszenno-żytni na piwie

Polecam wszytkim ten chleb. Osoby sceptynie nastawione do używania Piwa w kuchni, mogą spać spokojnie, w upieczony chleb smakuje jak chleb, a nie jak piwo. Pozatym samo przyżadzanie tego chleba jest dość przyjemmne (coś trzeba przecież zrobić z resztką piwa z butelki.... )

Składniki:

  • 2,5        miarka    mąki pszennej       
  • 1,25      miarka    mąki żytniej       
  • 0,6        miarka    letniej wody           
  • 1,25      miarka    piwa (najlepiej piwa pszennego)       
  • 1            łyżka        miodu       
  • 0,5        łyżka        soli       
  • 1            łyżeczka  pieprzu ziołowego
  • 2            dag            świeżych drożdży

Program: zwykły

Przygotowanie:

  • Zrobić rozczyn z drożdży (wymieszać drożdże z miodem, dodać łyżkę mąki, odstawić)
  • Odczekać 15 min.
  • Wyspać do foremki pozostałe składniki (zaczynając do Piwa, wody itd..)
  • Dodać rozczyn
  • Uruchomić maszynę

Efekt:

IMGP5410

A tak wygląda po przekorojeniu:

IMGP5412

Brak komentarzy: