poniedziałek, 7 stycznia 2008

Chleb bananowy

Chleb super pyszny. Znikł w domu w ciągu dwóch wieczorów.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 450g mąki przennej (ale nie chlebowej typu około 500)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 60g roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 zmiażdżony banan
  • 1 op. suszonych drożdży
  • około pół kubka rodzynków (rodzynki wcześniej namoczone, dodane po sygnale dźwiękowym)

Program: zwykły

Efekt:

IMGP5434 IMGP5438

Uwaga: Stopień wypieczenia raczej średni. (Ja piekłem na maksymalnie wypieczony i trochę wyszedł za mocno wypieczony.)

1 komentarz:

Joanna pisze...

upiekłam ten chlebek. wyszedł pyszny,ale mam pytanie: jaką wagę chleba ustawiasz? U mnie przy 750g i lekkim zrumienieniu skórki chleb się przypala. skórkę odcięłam i zjedliśmy resztę, ale wolałabym mieć cały chleb ładny :)