poniedziałek, 31 grudnia 2007

Jak to działa ?

  1. Przygotowujemy urządzenie:
    • montujemy mieszadło w foremce
    • wkłady foremke do maszyny
  2. Odmierzamy składniki
    • ważna jest kolejność składników
    • najpierw woda (inne płynne składniki)
    • suche składniki (np. sól, mąka, przyprawy, cukier)
    • na końcu drożdże
    • składniki powinny mieć pokojową (min. woda powinna być letnia itd...)IMGP5361
  3. Ustawiamy maszynę:
    • wybieramy program (np. zywkły, razowy, szybki, ...)
    • wilkość bochenka
    • stopień wypieczenia
  4. Uruchamiamy pieczenie
  5. Maszyna wykonuje prace:
    • w zależności od programu automat kilka razy urabia ciasto (np. mój automat na programie zwykły trzy razy)
    • w między czasie emituje sygnał dzwiękowy, po którym to można dodać dodatkowe składniki (np. nasiona słonecznika, pestki dyni itd..)
    • następnie uruchamia pieczenie
  6. W trakcie pieczenia czuć wspaniały zapach pieczonego pieczywa.. (no chyba że komuś to nie odpowiada )
  7. Po upływie około 3h (przykładowy czas dla programu zwykły) automat daje zanać że pieczywo jest gotowe
  8. Tu moja rada:  należy sprawdzić "na swoje oko" czy żeczywiście jest upieczony, jeżeli nie można włączyć na parę chwil sam program "pieczenie"
  9. Wyjmujemy foremke z maszyny i odczekujemy około 10 min. W tym czasie foremka powinna ostygnąć
  10. Teraz należy wyjąć chlebek z formy. (Odwrócić formę do góry dnem i delikatnie nią potrząsać). Ja za radą Dominika, najpierw delikatnie przejeżdżam patyczkiem od szaszłyków wokół bochenka.
  11. Następnie należy wyjąć mieszadło (ważne żeby wyjąć je przed krojeniem :-))
  12. Chleb należy zostawić do ostygnięcia na ruszcie. (Ja używam podstawki pod garnki z IKEA). Ważne aby to był ruszt a nie np. deska do krojenia, aby para wodna mogła swobodnie odparować, w przeciwnym zazie spód chleba może być zawilgocony

Brak komentarzy: