poniedziałek, 31 grudnia 2007

Automat do chleba

Automat do pieczenia chleba to wbrew pozorom dość proste urządzenie. To połączenie teflonowej foremki do pieczenia, mieszalnika i prodiża. Jak podaje Wikipedia, urządzenie miało swoją premierę w 1986 roku w Japonii.

A teraz trochę szczegółów:
Foremka jest to metalowy kubełek, od wewnątrz pokryty warstwą teflonu. W środku znajduje sie bolec który służy do osadzenia na nim mieszadła.


 

 


Mieszadło to kawalek blachy pokryty teflonem. Mieszadło osadza sie na bolcu w foremce i jest to pierwsza z czynności w trakcie robienia chleba.

 

 

 

 

Mieszadło wyjmuje sie dopiero po upieczeniu chleba. Czasem samo wychodzi, ale przeważnie trzeba w tym celu użyć metalowego haczyka do wyciągnięcia mieszadła ze spodu bochenka. W chlebie zostaje po nim ślad (ale jest on mało widoczny) 


Foremke umieszcza sie w maszynie na mechniźmie napędzającym mieszadło, w środku pętli elementu grzewczego. Poniżej widok środka maszyny bez foremki i z foremką.



 
Na przeodzie urządzenia znajduje się jego panel sterujący:

Można w nim ustawić program pieczenia (programy różnią się ilością mieszań, czasem mieszania, pieczenia), wielkość chleba, kolor wypieczenia oraz timer (opóźniony start urządzenia)

Jak wyglądają automaty do pieczenia chleba konkretnych firm można sprawdzić przeglądając oferty na aukcja internetowych .

1 komentarz:

Anna Wr pisze...

kupiłam maszynke TESCO zainspirowana Twoimi wypiekami... niestety nie mam w pudełku instrukcji obsługi!!!nie mam pojęcia jak to działa... Bardzo prosze o pomoc!!! to mój mail aniarafal100@wp.pl jeśli ktoś byłby uprzejmy przesłać mi skany instrukcji obsługi....będę wdzięczna...